לילך עתני עורכת דין ונוטריון

Lilac O'thnay Advocate & Notary

דרך מנחם בגין 150 תל אביב טל. 03-6091011

מקרקעין - חוזים מסחריים - יפוי כח מתמשך

עריכת ייפוי כח מתמשך - מידע ראשוני

יפוי כח מתמשך הוא כלי משפטי המאפשר לכל אדם למנות מראש מיופה כח שידאג לו ולענייניו כאשר הממנה עצמו לא יהיה כשיר לעשות זאת. חתימה על יפוי כח מתמשך מונעת הליך של מינוי אפוטרופוס והפעלתו של יפוי הכח בעת הצורך מהירה ופשוטה. הוראות חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות יצרו כלי גמיש, שניתן לצקת בו תוכן משתנה, בהתאם לצרכיו ורצונו של כל ממנה. יחד עם זאת נקבעו בחוק מגבלות, שנועדו בעיקרן להגן על הממנים. כדאי להכיר את הוראות החוק לפני שניגשים לעריכת ייפוי כח מתמשך.

מי רשאי למנות מיופה כח:

כל אדם מעל גיל 18 המסוגל להבין בדבר רשאי לחתום על יפוי כח מתמשך. מטרת החוק היא לאפשר גם למי שהם מוגבלים אך ניתן להסביר להם את מהות ייפוי הכח המתמשך ואת משמעותו המשפטית (נפגעי נפש, למשל) למנות מיופה כח שידאג לצרכיהם כאשר הם אינם מסוגלים לעשות כן.

לאיזה עניין ניתן למנות מיופה כח:

ניתן למנות מיופה כח בשלושה תחומים: עניינים אישיים, ענייני בריאות וענייני רכוש. אין חובה למנות מיופה כח בכל אחד ואחד מהתחומים. ניתן לפצל את תחומי האחריות ולמנות מיופה כח נפרד לכל עניין או למנות אדם אחד או אחדים שיפעל/ו בכל התחומים.

יש לדעת, כי יפוי כח מתמשך בעניינים רפואיים לא חל במצבים בהם חל חוק החולה הנוטה למות, ולצורך כך ניתן למלא הנחיות מקדימות ויפוי כח רפואי על פי הנחיות משרד הבריאות.

כמה מיופי כח ניתן למנות:

הממנה רשאי למנות מיופה כח אחד או מספר מיופי כח שיפעלו יחד או לחוד, בכל התחומים או בחלקם. אפשרות נוספת היא למנות מיופי כח חליפיים, למקרה בו מיופה הכח המועדף לא יוכל למלא את תפקידו.

מי רשאי להתמנות כמיופה כח:

כל אדם מעל גיל 18, שהוא כשיר משפטית ולא מונה לו אפוטרופוס רשאי להתמנות כמיופה כח. ההנחה היא שהמינוי ינתן לאדם קרוב לממנה, מי שנהנה מאמונו ושהממנה סבור שיפעל לטובתו.

כאשר ייפוי הכח המתמשך ניתן לענייני רכוש – נדרש כי מיופה הכח לא יהיה פושט רגל או לקוח מוגבל חמור. כן נקבעו כללים נוספים שמטרתם למנוע ניגוד אינטרסים בין ענייניו האישיים של מיופה הכח לטובתו של הממנה. כך למשל לא יוכל להתמנות אדם שהממנה מקבל ממנו תמורת תשלום טיפול רפואי.

גם עורך הדין שבפניו נערך יפוי הכח המתמשך איננו רשאי לשמש כמיופה כח.

הסכמת מיופי הכח:

כחלק מתהליך עריכת ייפוי הכח המתמשך נדרשת הסכמתם של מיופי הכח לקבל על עצמם את התפקיד ואת הוראות הממנה. מיופי הכח חותמים על המסמך ומקבלים הסבר מלא בדבר רצונו של הממנה ומהות התפקיד שידרש מהם.

הנחיות מקדימות למיופה הכח:

במסגרת יפוי הכח המתמשך יכול הממנה לתת הוראות, כלליות או מפורטות, בתחומים שונים הנוגעים לחייו. ההוראות יכולות להיות לגבי אופן ניהול רכושו, הענקת מתנות או תרומות בשמו ובאילו נסיבות, קביעת מקום מגוריו, ועוד.

אין חובה לצרף הנחיות מקדימות, ויפוי הכח המתמשך יכול להיות כללי ולאפשר חופש פעולה מלא למיופה הכח. דבר זה יקרה בעיקר בין אנשים שרמת האמון ביניהם גבוהה מאוד (למשל – מינוי בן או בת הזוג, הורים או ילדים). יחד עם זאת, מתן הוראות גם למיופי כח שרמת האמון בהם גבוהה מסייעת להם בתפקידם ובהבנת רצונו של הממנה.

חשוב לדעת, שיש עניינים בהם ללא הוראה מפורשת של הממנה ביפוי הכח המתמשך מגביל החוק את יכולתו של מיופה הכח לפעול, וישנם עניינים בהם ידרש אישורו של בית המשפט לפעולת מיופה הכח.

המגבלות בחוק על פעילות מיופה הכח:

מיופה הכח לא יוכל לבצע פעולות שנחשבות לאישיות ואינן ניתנות להעברה כגון כתיבת צוואה או הצבעה במקום הממנה בבחירות.

ישנם מקרים בהם יוכל מיופה הכח לפעול רק אם קיימת הוראה מפורשת ביפוי הכח המתמשך, המסמיכה אותו לכך. כך למשל במקרה של הענקת מתנות או תרומות, הלוואות או ערבות בשם הממנה עד סכומים הקבועים בחוק ולמי שהממנה נקב בשמם במפורש ועוד.

ישנם גם מקרים בהם ידרש אישור בית המשפט כתנאי למתן תוקף לפעולה של מיופה הכח. כך למשל בצוע עסקאות במקרקעין, הסתלקות מחלק שקבל הממנה בירושה, מתן מתנות, ערבות או הלוואה מעל סכומים מסוימים ועוד עניינים המנויים בחוק.

פיקוח על פעילות מיופה הכח:

בניגוד לאפוטרופוס, אשר האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים מפקח על פעילותו, אין מנגנון פיקוח מובנה למיופי כח. החוק מאפשר למיופה הכח למנות "אדם מיודע", שיקבל ממיופה הכח דיווח על פעולותיו ויוכל לפקח עליו. ניתן לקבוע בעת עריכת ייפוי כח מתמשך חובת דיווח של מיופי הכח לאפוטרופוס הכללי. במקרה כזה יהיה מיופה הכח כפוף לביקורת הרגילה של האפוטרופוס הכללי, על הבירוקרטיה הכרוכה בה, ומידת הגמישות בפעילותו תצטמצם.

התנאים למתן תוקף ליפוי כח מתמשך:

ברירת המחדל של החוק היא שיפוי כח מתמשך נכנס לתוקף לאחר קבלת חוות דעת מומחה (רופא, פסיכוגריאטר וכו') לפיה הממנה חדל "להבין בדבר". ניתן לקבוע ביפוי הכח המתמשך תנאים אחרים או נוספים לכניסת יפוי הכח לתוקף. לגבי יפוי כח לענייני רכוש ניתן לקבוע כי יכנס לתוקף גם בעת שהממנה מצוי בכשירות מלאה.

על מנת שיפוי הכח המתמשך יהיה בעל תוקף משפטי יש לקיים את הכללים הפרוצדורליים שנקבעו בחוק:

  • יש לערוך יפוי כח מתמשך אך ורק באמצעות עו"ד שהוסמך לכך ע"י משרד המשפטים ולחתום עליו בפניו.
  • יש להפקיד את יפוי הכח המתמשך המשרדי האפוטרופוס הכללי באמצעות עורך הדין שהכין אותו, ולקבל אישור על הפקדתו.
  • יש להודיע לאפוטרופוס על התקיימות התנאים לכניסתו לתוקף של יפוי הכח.

כדאי לקבל יעוץ משפטי מקצועי בטרם עריכת ייפוי כח מתמשך כדי להפיק ממנו את המירב ולהתאימו באופן מיטבי לצרכי הממנה. לקבלת יעוץ ניתן להתקשר למשרד או לפנות באמצעות האתר.

מוזמנים לפנות אלינו במייל באמצעות טופס זה:

שתפו: