לילך עתני עורכת דין ונוטריון

Lilac O'thnay Advocate & Notary

דרך מנחם בגין 150 תל אביב טל. 03-6091011

מקרקעין - חוזים מסחריים - יפוי כח מתמשך

האם כדאי לי לערוך צוואה?

מה קורה כשאין צוואה?

אין כל חובה על פי דין לערוך צוואה. לאחר מותו של אדם קניינו איננו הולך לאיבוד ואיננו נעלם. חוק הירושה בישראל מסדיר את אשר יעשה ברכושו של אדם לאחר מותו, מי יהיו יורשיו, מה חלקו של כל יורש בעזבון ומה סדר העדיפות בין היורשים. על פי החוק יורשיו של אדם הם בני משפחתו בסדרי עדיפות משתנים לפי הקרבה המשפחתית.

כך למשל, בהתאם לחוק, מי שנפטר והניח בת זוג וילדים, תהא בת הזוג זכאית למחצית העזבון והמחצית הנותרת תחולק בין הילדים בחלקים שווים ביניהם.

האם ההסדר שבחוק מניח את הדעת?

לכאורה מסדיר החוק בצורה נאותה את חלוקת ההון המשפחתי, אך האם כך הוא הדבר באמת?

ראשית, החוק מניח שאדם יעדיף להניח את רכושו לקרובי משפחתו. לא תמיד זה המצב ולא תמיד זו התמונה בכללותה. לעיתים אדם רוצה להותיר חלק מרכושו למי שאיננו קרוב משפחה או לטובת מטרה או גוף כלשהו. עניין זה איננו מכוסה בירושה על פי דין.

זאת ועוד, גם בהיבט המשפחתי ההסדר לא תמיד מספק. בחיי המנוח נהנו בני הזוג מכל הרכוש המשפחתי – דירת המגורים שרכשו היתה נתונה לשימושם המלא, כספי בני הזוג עמדו לרשותם למילוי כל רצון משותף שלהם  או כמשענת לעת זקנתם. אך עם פטירת מי מבני הזוג עלול הנותר בחיים למצוא עצמו מנושל ממחצית רכושו, אותו רכוש שצברו בני הזוג בעמל רב. לפתע מחצית מן החסכונות עליהם הסתמך הנותר בחיים שייכים בכלל לילדים. גם הדירה בה הוא מתגורר איננה שלו בלבד, אלא נוספו לו שותפים שעלולים לדרוש את פינויו מן הדירה ואת פירוק השיתוף. העניין מסתבך אף יותר אם הרכוש איננו רשום על שם שני בני הזוג, אשר במהלך חייהם המשותפים לא יחסו כל חשיבות לשאלת הרישום.

אם הילדים עודם קטינים הופך העניין מורכב אף יותר, ואז ידרש אישור בית המשפט בכל פעם בו ירצה בן הזוג הנותר בחיים להחליף או למכור דירה עד הגיעו של אחרון הקטינים לגיל 18.

גם החלוקה השווה בין הילדים איננה תמיד רצויה – מה עם הבן שניתק קשר עם הוריו? ואולי מי מן הילדים נזקק לכספים רבים במהלך חיי הוריו וקבל יותר מאחיו, מתוך מחשבה שהאחרים יזכו לחלק גדול יותר בעזבון ההורים בעתיד?

הידיעה כי מדובר בבני משפחה מדרגה ראשונה איננה מעלימה חששות אלו, שכן, לצערנו, ידועים סכסוכים רבים בין בני משפחה בדיוק על רקע זה. 

מכאן נובע, שכל אדם אשר רוצה לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו, למי ובאיזה שיעור, אילו זכויות של בן או בת זוגו ברצונו להבטיח ואיזה רכוש ברצונו לחלק למי שאיננו מבני המשפחה המנויים בחוק הירושה צריך לערוך צוואה.

כדאי לערוך צוואה אם:

  • ברצונך לחלק את רכושך בשיעור שונה מן הקבוע בחוק: למשל – לתת לבן או בת הזוג את כל העזבון, לחלק את העזבון רק בין הילדים, לחלק את הרכוש בין הילדים באופן לא שוויוני.
  • ברצונך להוריש רכוש ספציפי (הצמיד שקבלת בירושה מסבתך, הדירה בכיכר המדינה, חשבון חסכון מסויים, סכום כסף קצוב וכו') לאדם ספציפי או למספר אנשים (החבר הנאמן, השותפים בעסק, אחיינית רחוקה).
  • ברצונך להסדיר מצב בו סדר הירושה יהיה שונה מן הקבוע בחוק (למשל – ההסדר הנפוץ בין בני זוג, לפיו יזכה בן הזוג בעזבון כולו, אך אם לא יהיה בין החיים יחולק העזבון בין הילדים).
  • ברצונך להסדיר את זכויות הירושה של בת או בת זוג ידועים בציבור או בני זוג בני אותו מין.
  • ברצונך להסדיר את העברת עזבונך לילדיך בעוד יש לך בן/בת זוג חדש/ה.
  • ברצונך להבטיח פיקוח על השימוש בכספים למשל לצורך רכישת השכלה גבוהה או דירה, בעיקר כשמדובר ביורשים קטינים או צעירים מאוד.

  • ברצונך לתרום חלק מרכושך למטרה מסויימת או לגוף כלשהו.
 
מוזמנים לפנות למשרדנו לקבלת יעוץ בנוגע לעריכת צוואה.
מוזמנים לפנות אלינו במייל באמצעות טופס זה:

שתפו: